Ulusal Ulaşım Portalı
Ulaştırma Portali; Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklardan yararlanarak ülke çapında ulaştırma bilgilerinin vatandaşlarımıza tek noktadan sunulmasını amaçlayan bir bilişim projesidir.
UUP’de iki yerleşim birimi arasındaki mesafe, tahmini varış süresi, alternatif ulaşım güzergâhları, toplu taşıma ve özel araçla yolculuk seçenekleri yer almaktadır.
Ayrıca istenilen yerin haritasına çevrimiçi erişim sağlanması ile birlikte tren, gemi, uçak ve otobüs ulaşım alternatiflerinin tarifeli sefer sorgulamalarının yapılarak ihtiyaç duyulan biletin satış noktalarına yönlendirmesi sağlanmaktadır.
Ülke çapında ulaşımla ilgili acil durum ve önemli uyarılar (Kapalı yollar, Çalışma yapılan yollar, Kaza kara noktaları vb.) konusunda bilgilendirme hizmeti sunulmaktadır. Bunun yanında ülke genelinde tüm karayollarımızı kapsayan yol-hava durumu bilgisi sunulmaktadır.
Vatandaşlarımız özel aracı ile seyahati için rota planlaması yapılabilecek, alternatif ulaşım seçenekleri sunulabilecek ve seçilen rota üzerinde önemli noktalar (En yakın dinlenme tesisi, 112 Acil servis, En yakın Emniyet vs.) ile hava durumu bilgisi, yol durumu bilgisi de sunulabilecektir.
Ulaştırma Portali e-Devlet kapısı ile entegre çalışmakta olan bir uygulama olup, Ulaştırma ile ilgili e-devlet hizmetleri Ulaştırma Portalinden de sunulmaktadır.
Otobüs İşletmelerinin portale katılma çalışmaları;
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Ulusal Ulaştırma Portalı çalışmaları kapsamında yapılan Karayolu yolcu taşımacılığı çalıştayı 27 Haziran Tarihinde Ankara’da TÜRKSAT tesislerinde gerçekleştirildi.
Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu’nun 11.07.2007 TARİH VE 2007/38 Sayılı kararı ile uygulamaya konulmuş bulunan, Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planında yer alan “Ulusal Ulaştırma Portalı’nın Oluşturulması” eylemi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na verilmiş bulunmaktadır.
Proje ile ülke çapında ulaşım bilgilerinin ihtiyaç sahiplerine tek bir noktadan sunulacağı bir portalın oluşturulması hedeflenmiş olup mevcut durumda ülke içinde seyahat planlama ulaşımla ilgili acil durum ve önemli uyarıların (yol çalışması, hava durumu, kaza vs) elektronik kanallardan sunumu, ilgili iş ortakları ile sağlanan bağlantılarla bilet satışı ve sektöre ilişkin e devlet kapsısı hizmetlerine erişim gibi hizmetler portal üzerinden sunulması amaçlanmaktadır.
Entegrasyon çalışmaları kapsamında yurt içinde tarifeli yolcu taşımacılığı yapan pek çok otobüs işletmesi portal üzerinden hizmet vermekte olup gelişme sürecinde daha fazla firmanın entegrasyonunun sağlanması portalın işlevselliği ve kullanım alanının geniş olması bakımından çok büyük önem taşımaktadır.
Başlatılan çalışmaların devamı niteliğinde; Sektörel sefer veri sözlüğünün bu sektörde hizmet veren firmaların görüşleri ile güncellenmesi ulaştırma partalının kısaca tanıtılması entegrasyon ihtiyaçları ile entegrasyon kapsamında gerekli görülen yazımsal ihtiyaç ve yöntemlerin aktarılması amacı ile Proje yüklenicisi TÜRKSAT kampüsünde 27 Haziran tarihinde bir günlük çalıştay düzenlenmiştir.
Çalıştay’a Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Proje Yöneticisi TÜRKSAT yöneticileri, sektör temsilcisi Federasyonlar TOF, TOFED ve Sektörel Dernekler ve , Otobüs işletmelerinin Üst düzey yöneticileri bilgi işlem departman yöneticileri yazılım firmaları yöneticileri davet edilmişlerdir.
Bu bilgilere ilave edilecek tek şey sürecin hızlandığı birçok otobüs işletmesinin portale girme çalışmalarına başladığı ve sonuçlandırıldığını görüyorum.
Ulaştırma Bakanlığı Ulusal ve Uluslar arası olarak otobüs işletmelerine ücretsiz bir yeni acente açtığının sektörce bilinmesidir.
Otobüs işletmelerinin ulusal ulaşım porteline girmeleri kendi menfaatlerinedir.
Bakanlığımız sıfır maliyetle işletmelere yeni bir satış kanalı açmaktadır…
Geniş bilgi: http://www.ulasim.gov.tr/