Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’dan iki büyük müjde

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan 'Yen Türkiye'de yeni gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

KARAYOLU YATIRIMLARINDA DURAKLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Karayolu yatırımlarında duraklama söz konusu olmadığını söyleyen Elvan, şuana kadar 10 milyar lira harcandığını ifade etti. Elvan şunları söyledi:

"Zaman zaman şöyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor; sanki karayolu yatırımlarında bir azalma oldu veya bir duraklama yaşanıyormuş gibi zaman zaman ifadeler duyuyorum. Bu son derece yanlış ve gerçekten bir algı yönetimi yapılmaya çalışıyor. Ki bu yıl biz belki Cumhuriyet tarihinin en yüksek karayolu harcaması yapıyoruz. Şuana kadar 10 milyar lira fiili olarak harcamış durumdayız. Aşağı yukarı bu yılsonu itibariyle 13-414 milyar TL'yi bulmuş olacak."

OTOYOL DÖNEMİNİ BAŞLATACAĞIZ

Yeni dönemde otoyollara ağırlık vereceğiz. Bir otoyol dönemini başlatacağız. Biliyorsunuz Edirne'den Adana, Gaziantep'e kadar uzanan kesimde özellikle Ankara, Niğde bölümünde otoyolumuz yok. Bu yıl Ankara, Niğde otoyolu ihalesi bu yıl çıkaracağız. Bununla ilgili çalışmalarımız hemen hemen tamamlandı.

MARMARA BÖLGESİ'NE YENİ OTOYOL PROJESİ

Yeni bir otoyol projesinden bahseden Elvan, İstanbul'a girişleri rahatlatacağını söyledi. Yurt dışı çıkışları ve girişlerinin de İstanbul Çanakkale üzerinden yapılarak bu açıdan da İstanbul trafiğinin rahatlanması amaçlandığını belirtti.

"Bizim açımızdan çok önem taşıyan bir başka bölge Marmara Bölge'si. Biliyorsunuz nüfusumuzun önemli bir kesimi bu bölgede. Trafik yoğunluğu açısından da oldukça sıkıntılı bir bölge. Bir otoyolumuz ve D-100 karayolumuz var. tabi bu mevcut otoyolumuz ve D-100 karayolumuz yeterli durumda değil. Bu nedenle İstanbul'a giriş-çıkışları rahatlatabilmek amacıyla yeni bir otoyol projesine başlıyoruz. Bugün-yarın ihalesine çıkacağız. O da Sakarya'dan Kocaeli'ne, Kocaeli'nden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne kadar uzanan, oradan da Tekirdağ, Tekirdağ'dan da Çanakkale'ye indireceğiz. Buradaki amacımız şu; özellikle Ege Bölgesi'nde taşımacılık yapan vatandaşlarımızı rahatlatmak istiyoruz."

YURT DIŞI GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ÜZERİNDEN YAPILACAK

"İkinci hususta biz şunu arzu ediyoruz; İzmir, Denizli, Bursa, Kütahya, Manisa gibi illerden yurt dışına çıkışların İstanbul üzerinden yapılmasını istemiyoruz. İstanbul trafiğini girmeden Çanakkale Boğazı üzerine bir Çanakkale Köprü'sü yapacağız. Onunla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. O Çanakkale Köprüsü üzerinden Tekirdağ, oradan da yurt dışına çıkışı sağlayacağız. Böylece, İstanbul'u baypas ederek yurtdışına çıkışı ve girişi temin etmiş olacağız ve bu da İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak."

EDİRNE'DEN KARS'A HIZLI TREN

Türkiye'nin birçok bölgesine hızlı tren projelerinin olduğunu belirten Elvan, Edirne'den Kars'a hızlı tren projelerini anlattı. Taşımacılık konusunda maliyetin düşeceğin ve rekabet gücünün artacağını söyleyen Elvan, Kuzey'den Güney'e de hızlı tren projesinin olduğunu belirtti.

"Demiryolları bizim rekabet gücümüzü artırabilecek en önemli alanlardan bir tanesi. Taşımacılıkta ağırlıklı olarak karayolunu kullanıyoruz. Karayolunun da özellikle işletmeciler açısından, yatırımcılar açısından oldukça ciddi bir taşıma maliyeti söz konusu. Yapacağımız demiryollarıyla taşıma maliyetlerini daha da aşağıya çekip, firmalarımızın rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. 2023 hedefimiz de şu; Edirne'den Kars'a kadar hızlı trene sahip olacağız. Şuanda zaten Ankara Sivas arasındaki hızlı tren projemiz devam ediyor. Yine Ankara İzmir arasındaki hızlı tren çalışmalarımız devam ediyor. Bunlara ilave olarak Sivas'tan sonra Erzincan, Kars'a kadar uzanan bir hat olacak."

SAMSUN'DAN AKDENİZ'E DEMİRYOLU

"Artık taşımacılığın önemli bir kesimi karayolu ile değil, demiryolu ile yapılmaya başlanacak. Kuzey'i Güney'e bağlayan hızlı trenlerimiz olacak. Özellikle Samsun'dan Akdeniz'e inen bir hattımız olacak. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor."

Kaynak.www.sabah.com.tr

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami