Türkiye’de 8,5 Milyon Engelliye tatil zor.


Millet Gazetesi'nden Cemalettin Gürsoy'un konuya ilişkin yazısını dikkatinize sunuyoruz…

"Havalar ısınıyor, okullar kapanıyor. Herkes yavaştan tatil planı yapmaya başladı. Plan yapanlar arasında engelli vatandaşlarımız da var. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 8.5 milyon engellinin Türkiye'deki otel ve tesislere girişi yasak!

Neden mi?

Çünkü otellerdeki mimari, engeller ve çalışan personelin yeterli eğitim almaması yüzünden parası olan engelli bile tatil yapamıyor.

OTELLERDE YER YOK!

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre tüm Türkiye'de 1056 otel faaliyet gösteriyor. Bu otellerin 140 bin odası var. Ancak bunun sadece 1176 tanesi engellilere tahsis edilmiş. Yani nüfusun yüzde 10'unu oluşturan engelliler için odaların sadece yüzde 1'i ayrılmış durumda. Ayrıca birçok otel, engelli müşterilerin diğer müşterileri rahatsız edeceği düşüncesiyle oda vermek istemiyor.

Bu nedenle engellilerin tatile çıkma oranı oldukça düşük. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Engelsiz Turizm Komitesi'nce tespit edilen sorunlar şöyle:

– Engellilerin kullanabileceği yeterli toplu ulaşım aracı yok.

– Şehrin görülmeye değer yerleri, müze ve ören yerleri, engellilere uygun şekilde dizayn edilmemiş.

– Engelliler için serbest park etme imkânları yok.

– Turistlere hizmet veren hastane, sağlık ocağı, karakol gibi kamu binalarında engellilerin bu hizmetlerden faydalanmasına yönelik donanımlar yetersiz.

– Sorun yaşayan engellinin başvurabileceği özel merci ve mekânlar yok.

– Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'te, 80 oda ve üzerinde olan oteller ile tatil köylerinde, toplam oda kapasitesinin ancak yüzde 1'i oranında engelli odası olmak zorunda. Dolayısıyla 300 odası olan konaklama merkezlerinde bile engelli odası 3'ü geçmiyor. Durum böyle olunca gerek yurtdışından, gerekse yurtiçinden gelen engelliler büyük sorunlar yaşıyor.

KANUNA UYAN YOK

7 Temmuz 2005'te '5378 sayılı Özürlüler Yasası'nın geçici 2'nci maddesi hükmü uyarınca, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, yollar, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alanlar ile her türlü yapı, engellilerin standartlarına uygun hale getirilecekti. Maalesef işletmeler 'Cüzdan hastalığı'na yakalandığı için kanundaki amir hükümlere uyulmamış. Uyanlar da yeterli düzenleme yapmamış.

Özetle, 8.5 milyon engelli ve ailesinin Türkiye ekonomisi içindeki yeri ve önemi ön plana alınsa, 'Bacasız fabrika' daha iyi tütecek ama tüttürülemiyor."

Kaynak.www.turizmdebusabah.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami