Sektör olarak birlikte ne yapabilir sorusunun vakti geldi de geçiyor

Hep söz ediyoruz, birleşelim, birlikten kuvvet doğar…
Bu konuda sektörel gazeteler son günlerde başlık atıyor “
Birlik’mi? birliktelik’mi?Beraberliğin Önü açık, Samimiyet Sınavı”. TOF’la bir platform oluşturup sorunların çözümü için birlikte hareket edebiliriz diye basın açıklamaları yapılıyor.
Kamuoyu ve sektör bir birleşme beklentisi içine sokulmaya çalışılıyor.
Birleşme olmaz!
Her iki federasyonun kendi tüzel kişiliklerini koruyarak ortak hareket etmesi mümkündür.
Ama nasıl?
Bunun örneğini TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör meclisinde zaten gerçekleştiriyoruz.
Sorunun temeline ve çözüm arayışına bu noktadan başlanmalıdır.
Bu meclis sektöre gerçekten katkı sağlayacak çalışacak akil kişilerden oluşturulmalıdır.

Biz sektörel sorunlar konusunda, birçok noktada, farklı düşünceler içinde değiliz.
Kamu açısından gerçekleştirilmesi mümkün olmayan talepler konusunda hayaller için de değiliz.
Doğru ve mantıklı taleplerin ve çözüm önerilerini her zaman destekleriz. Bizim önerilerimizin de desteklenmesini beklemek en tabi hakkımızdır.
Doğruların yanında, yanlışın ve sektör menfaatinin olmadığı ancak sektör talebidir diye gündeme getirilen fikrin ve her talebin de karşısında oluruz.
Bunu da her fırsatta ifade ve ispat ediyoruz.
Samimiyet ve hüsnüniyet tek taraftan beklenemez.
Ortada fol yok yumurta yok siz birleşme için adres göstereceksiniz!
Samimiyet bunun neresinde?

Müştereken bu sektörde yapabileceklerimizin en güzel örneğini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde oluşturduğu ULUSAL ULAŞIM PORTALİ’Nİ hayata geçirerek bizlere gösterdi…
Şimdilik ticari olmayan bir dönemde, gelecekte ne şekle dönüşeceğini bilemiyoruz, ticari şekle de dönüştürülebilir.

Bunun örnekleri sektörümüzde faaliyet gösteren birçok ortak bilet satış siteleri var. Hatta bilet satış programları satan yazılım firmalarının da kurduğu, www.biletall.com, telekomünikasyon firmalarının da işin içine girdiğini az bir araştırmayla görebiliyoruz. Bu siteler üzerinden seyahat porteli altında uçak tren ve otobüs ve İDO bileti de sattıkları görülüyor, www.bavul.com,gibi.
Seyahat acenteleri altında yapılmış önemli bilet satış portalleri iyi örnekler var www.cepyol.com bakın inceleyin. Başarılı oldular mı sektörün yüzde kaçı bu siteme dâhil olmuş göreceksiniz.
Biz niye böyle bir portali ortak olarak tüm sektörü kucaklayacak şekilde bu güne kadar kendimiz sektörce gerçekleştiremedik?
Bu fikri öne süren yazan çizen sektörü bilgilendiren mi olmadı?
Gelin böyle bir platform oluşturalım diye teklif eden mi olmadı?

Oldu…
Ancak kimse ilgi göstermedi.

Sektör yeterli ilgi ve desteği göstermiyor! Verilen cevap budur.
Bu işe soyunanları bıktıracak derecede bilgisizliğin ve ilgisizliğin olduğu gerçektir.

Bu konuyu sektör adına ticari olarak düşünelim!

Karayolu Yolcu taşımacıları olarak bizim de bu girişimlerden başarılı olmuş veya olmamış örneklerden sonra yapabileceklerimiz olabilir mi acaba?

Bir sivil toplum kuruluşu veya bir federasyonun önderliğinde biz sektör olarak neden ortak bir e-bilet kesme

Platformu kuramayalım?
Yasalara ve yönetmelikler e bilet tebliğine göre bir engel durum varmı dır?
Açıkça söylüyorum yoktur.

Havayolu şirketlerinin IATA’sı varsa, neden bizim de OTİ’miz olmasın?

Örnek;(sivil toplum kurumuna bağlı bir iktisadi teşekkül olabilir; veya tüm işletmelerin eşit şekilde ortak olacağı çok ortaklı bir A.Ş. “Otobüsçüler Taşımacılık İşletmesi A.Ş ”).
 

Gelin, biraz hayal edelim; OTİ müstakil bir platform kuruyor, üzerinde ihtiyacı kapsayacak özel bir

uygulama yazılımı oluşturuyor; bu yazılıma farklı otobüs şirketlerinin bilet programları ile birlikte çalışacak

entegrasyon modülleri monte ediyor, bilet ödemelerini de münferit olarak otobüs şirketlerine ve dolayısıyla o firmanın uygulama yazılımlarına bağlıyor. Kendi özel uygulamasını çalıştıran işletmeler bütünleşme çalışmalarını bizzat kendileri yapılandırıyor (tabii standartları OTİ önceden belirlemiş olmak kaydıyla), ortak bir yazılım kullananlar ise yazılımın üreticisi tarafından yapılandırılıyor. Tüm firmalar tarafından oluşturulan e-bilet bilgileri OTİ bünyesinde tutuluyor, arşivleniyor. Tüm şirketlerin elektronik bilet oluşturulması OTİ’den geçerek düzenleniyor; bu suretle bilginin merkezi depolanması sağlanmış oluyor. Tabi firma bazında her türlü rapora o firmanın yetki verdiği kullanıcılar, yetkileri çerçevesinde erişebiliyor.

 

Aynı düzende Gelir idaresi Başkanlığı ve İlgili Vergi daireleri yetkili

kullanıcıları e fatura da olduğu gibi her firmanın tüm yetkileriyle donanmış olarak tüm raporlara erişip her an denetim yapabiliyor, buradan alacağı raporları firmanın beyannameleri, defter denetimlerinde esas kabul ederek denetimlerini gerçekleştirebiliyor.

Firmalar sadece kendi kuruluşlarına ilişkin bilgilere ve raporlara ulaşabiliyorlar, birbirinin raporlarına erişimi kesinlikle mümkün olamıyor. Bu şekilde oluşturulmuş bir altyapı sanırım Maliye Bakanlığı’nın e-bilet konusundaki çekincelerini, tüm soru işaretlerini birer, birer yok etmeye yetecek, çözüme her zaman olduğundan daha çok yaklaştığımızı herkes hissedebilecektir.

 

Sektör olarak e bilet, e fatura geçişi muhasebe entegrasyonu şartı biz bu yatırıma neden giriştik, Maliye Bakanlığı’ndan aferin almak için mi?

Tabii Maliye Bakanlığı’nın herhangi bir özel sektör kuruluşunun bu konudaki tek taraflı yardımını kabul etmesi mümkün değil. Ancak bu konuda özel olarak oluşturulmuş, özerkliği sağlanmış, çalışma şartları belirlenmiş, yönetim kurulu üyeleri sanki IMKB’ye açılacakmış gibi tek tek irdelenip onaylanmış kişilerden oluşan bir meslek kuruluşu muhatap alınacaksa durum değişir.

Kaldı ki buraya kadar e-bilet konusunda Maliye Bakanlığına ciddi katkı oluşturduğumuza samimi olarak inanıyorum,

karşılığında ise e-bilet oluşumunu sektörümüze, yani bizzat kendimize kazandırmış olmuyor muyuz?. Artık internetten alınacak bir uçak bileti veya İDO ile bağlantılı otobüs bileti satın alınabilecek, münferit otobüs biletleri satışını zaman ve mekan sorunu olmadan Dünya’nın her yerinden satın alınabilmesini sağlanacak, sektör adına elde edilen bu kazanımı hangimiz küçümseyebilir?

 

Bu altyapıyı oluşturduk, herkes her yerden biletimizi satın alabildi, satabildi. Satış giderlerimizde tasarrufa yönelik olmak üzere müşterimiz evinden dışarı bile çıkmadan biletini kendisi kesti, bizim personelimize zerre kadar ihtiyaç duymadı. Ortak satış noktaları, ortak mağazalar açtık dilersek, aynı elemana tüm şirketlerin biletlerini kestirip sattırabildik, tabi tercih etmişsek böyle bir stratejiyi. Veya kültür turu, inanç turizmi yörelerine seferler düzenledik yolcu taşıdık, extra seferler var ettik, yeni satış kanalları oluşturduk; bu insanlar gene bize hiç ihtiyaç duymadan biletlerini kendileri satın aldılar. Alışveriş merkezlerine havaalanlarına, nüfusu yoğun meydanlara Kiosk’lar koyduk; insanlar oradan kendi biletlerini kendileri aldılar.

(Bütün bu uygulamalar matbu fatura formuna bağımlılıktan kurtularak esnekliğe kavuştuğumuz içindir ki mümkün olabildi) İstersek servis araçlarımızın bile kullanımını otobüs bilet ücretinden soyutladık, o hizmeti de ayrı fiyatlandırıp biletini ayrıca sattık. Kar eden hizmetlerimiz ile kar elde edemediğimiz hizmetlerimizi de artık net görür olduk, bu sayede; öyle ya takke düştü, kel göründü artık.
Bu durumda servis işini de bu yöntemle bağımsız hale getirip oradan da başka bir HAVAŞ benzeri kurum var ettik; ama bu kez maksadımız hizmet bütünlüğünü sağlamak için gider oluşturmak olmadı, işi bu olacak ciddi potansiyeli de bu yöne kanalize etmiş olduğumuz, tercihlerimiz bu yönde oluşmuşsa, kar amaçlı kocaman bir kurum var ettik, hiç yoktan.
Hayalde sınır yok, görüyorsunuz…

 

Havayollarından hareketle havayolu şirketlerini, IATA, SİTA, HAVAŞ vs farkındaysanız her kurumundan analoji kurup, sektörümüze yeni kuruluşlar kazandırdık, personel tasarrufuna çalıştık, karlılığa oynadık, hizmette kaliteyi yükseltmeyi hedefledik… Ne dersiniz doğru mu yaptık, fikirlerimi buraya kadarını onaylamış olsanız dahi, hayallere devam edip çizmeyi aşmaktan korkar hale geldim; artık bana dur deyin ne olur, bu kadar yeter…

Bu hayali sektörde gerçekleştirmek isteyen her işletme ve kurumla ve yöneticileriyle işbirliği yapmaya ve bilgi birikimimizi paylaşmaya TOF.Tüm Otobüsçüler Federasyonu olarak hazırız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami