Mersin Limanı Mega Gemilere kapılarını açtı.

mersin limanı ile ilgili görsel sonucu
PSA-Akfen ortaklığında Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) tarafından işletilen Mersin Limanı'nda, temeli Nisan 2014'te atılan Genişleme Projesi tamamlandı.

MIP'a 170 milyon dolara mal olan genişleme alanının tamamlanmasıyla birlikte dünyanın en büyük konteyner gemileri de operasyon için limana gelmeye başladı.

Mersin Limanı, 2007 yılında özelleşerek PSA-Akfen ortaklığında MIP tarafından işletilmeye başlanmasının ardından bugüne kadar yapılan 1 milyar dolarlık yatırımla dünyanın sayılı limanlardan biri olma hedefine emin adımlarla ilerlerken, 18 Nisan 2014 tarihinde temeli atılan Genişleme Projesi'nin tamamlanmasıyla dünya limanlarıyla rekabette en büyük adımını attı. Genişleme alanının tamamlanmasıyla birlikte bir aydan fazla süredir mega gemilere hizmet vermeye başlayan Mersin Uluslararası Limanı, dünyanın en büyük konteyner gemilerine kapılarını açarak, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan gibi ülkelerin de ana limanı konumuna geldi.

“Dünyanın en büyük gemilerine hizmet verebilen sayılı limanlardan biri olacak"

Akdeniz Bölgesi'ndeki ana konteyner limanlarından biri olan, Doğu Akdeniz'in 'Ana Limanı' olma yolunda emin adımlarla ilerleyen, 110 hektarlık alana sahip Mersin Limanı, Türkiye'de en fazla ihracat ve ithalatın gerçekleştirildiği liman olma özelliğini taşıyor. Elleçlenen toplam yük miktarı ve 1 milyon 100 bin metrekare geri sahasıyla Türkiye'nin lider limanı olan Mersin Limanı'nda, tamamlanan genişleme alanı ve stok sahasının açılışı, önümüzdeki günlerde görkemli bir törenle gerçekleştirilecek.

Genişleme yatırımı ile limana 500 metre uzunluğunda yeni bir rıhtım yapılırken, 35 bin metrekare ek alana ve 17,5 metre derinliğe kavuşan limanın, dünyanın en büyük kapasiteli gemilerinin de uğrak yeri olması bekleniyor.

Düzenli uğrak yapan 20'nin üzerinde konteyner hattıyla dünyanın tüm ana limanlarıyla bağlantılı olan ve Türkiye'nin ithalat, ihracat ve transit yükleri için en önemli giriş ve çıkış kapılarından biri olma özelliğini taşıyan Mersin Limanı, Genişleme Projesi'nin hizmete açılmasıyla birlikte, dünyanın en büyük konteyner gemileri olan 18 bin TEU kapasiteli, 59 metre genişliğinde ve 16 metre drafta sahip gemilerin limana uğraması için gereken derinlik ve draft zorunluluklarını da sağlanmış oldu. Bugüne kadar maksimum 305 metre uzunluğunda ve 13,5 metre draftı olan 6 bin 500 TEU kapasiteli gemilerin uğrak yapabildiği limana, bundan böyle 400 metre uzunluğunda dünyanın en büyük konteyner gemileri de direkt yanaşabilecek. Mega gemilere hizmet verilmeye başlanması, direkt seferlerin açılmasını teşvik edecek ve böylece sefer süreleri kısalacak.

mersin limanı ile ilgili görsel sonucu

 

Genişleme alanına 170 milyon dolarlık yatırım

MIP, yeni terminalde, alınan 49 metre yüksekliğinde, enine 23 sıra konteyneri elleçleyebilecek 4 adet dev rıhtım vinci, 8 adet 6 1 sıralı elektrikli RTG, 15 adet terminal traktör ve 3 boş konteyner elleçleyici ile birlikte toplam 170 milyon dolar tutarında yatırım yaptı. İlave rıhtım projesiyle limanın toplam stoklama kapasitesi 1,8 milyon TEU'dan 2,6 milyon TEU'ya çıkarken, vinçlerin yıllık elleçleme kapasitesi de toplam 800 bin TEU'ya yükseldi.

Bugün 110 hektar sahasıyla Türkiye'nin en büyük ve sıvı dökme petrol ve türleri hariç tüm liman hizmetlerini verebilen tek limanı olan Mersin Limanı'nda, yılda yaklaşık 1 milyon 500 bin TEU konteyner, 8 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük elleçleniyor. Yıllık işlem hacmi 30 milyon tonu aşan, 21 adet rıhtımı ile her yıl yaklaşık 5 bin gemiye hizmet veren Mersin Limanı, genişleme alanıyla Türkiye'deki en önemli ekonomik odaklardan biri olmanın yanı sıra dünyanın en büyük gemilerine hizmet verebilen sayılı limanlardan biri olacak.

DENİZ HABER AJANSI

Kaynak.www.denizhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami