İbrahim Çağlar’ın ardından

İstanbul Ticaret Odası Başkanımız, aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, kardeşimizi kaybettik. Bütün iş dünyasına, İTO’ya ve TOBB camiasına baş sağlığı diliyorum.
İbrahim Çağlar’ın ölümüne halen inanamıyorum. Ölüm kimseye yakışmaz ama ona hiç yakışmadı. Son derece neşeli, sağlığına dikkat eden bir kardeşimizdi. İbrahim Çağlar her an çıkıp gelecekmiş gibi bir his bıraktı içimizde. Hakikatten ölüm ona yakışmadı, son derece yardımsever bir başkandı.
Sektörümüzle ilgili hangi talebimiz olduysa bizi hiç geri çevirmedi. Belediye Başkanımıza taleplerimizi iletmek istediğimizde, yanımızda yer aldı, sorunlarımızı gündeme getirdi. Kamu tarafında bir randevu almak gerektiğinde, bizim için randevu alır, her konuda destek vermeye büyük özen ve çaba gösterirdi. Bakan olduğu dönemde Sayın Binali Yıldırım’ı, İTO’da bizlerle buluşturmak için de katkılarda bulundu. Sorunlarımızı içeren konularda Bakanların İTO’da bizleri dinlemesi için imkanlar sağladı. Hangi sıkıntımız olursa yanımızda olduğunu hep gösterdi.  İbrahim Çağlar, yapısı itibariyle de pozitif bir insandı. Bütün camiaya sektör komitelerine, meclis üyelerine her türlü desteği vermeye gayret gösteren bir insandı. Toplantılarda, bazen tansiyon yükseldiğinde, düşmesini sağlayan bir kardeşimizdi.
Çağlar’ın ismini yaşatmak 
İbrahim Çağlar’ı yaklaşık 15 seneden beri tanıyorum. Hem iş dünyasında hem de Oda yönetiminde başarılı bir kardeşimizdi. Bundan sonra, İTO’ya yakışan, İbrahim Çağlar ismini yaşatmaktır. Hep birlikte onun ismini yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Çünkü o bunu hak eden bir kardeşimizdi. Ailesine, yakınlarına ve İTO, TOBB camiasına bir kez daha başsağlığı dileklerimi iletiyorum.
11. Kalkınma Planı toplantısı 
Ankara’da, iki gün, Ekonomi Bakanlığı ile 11. Kalkınma Planı’na yönelik çalışmalar içerisinde yer aldık. Bunun devamı da gelecek. Dile getirdiğimiz talepler arasında ulaşım modları arasında entegrasyonun sağlanması, Bakanlıklar arasında koordinasyonun kurulmasını sağlayacak bir heyetin hayata geçirilmesi de vardı. Bütün havalimanlarının, tren garlarının yapımında Ulaştırma Bakanlığı karar verici noktada, ama otogarlar yerel yönetimlerin keyfine bırakılmış, bunun yanlışlığına da dikkat çektik. Bu durumun sektörümüzü ulusal ulaşım sistemlerinden kopardığını ifade ettik. Ülkemizin bir ulaşım kimliğine ihtiyacı olduğunu dile getirdik. Ulaşımda maliyetlerin arttığını ve yolcu taşımacılığında KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi konusunu da gündeme getirdik. Kamunun taşıma işletmeciliğinden çekilip, altyapı yapma, düzenleme ve denetleme unsuru olarak görev yapmasını istedik.  Yönetme gücünü kötüye kullanan kamu kurumlarının tekel oluşturduğunu ifade ettik. Türkiye genelinde 50 bin otobüsün atıl duruma düştüğünü söyledik. Otobüslerin yurtdışına ihracatı konusunda teşviklerin verilmesi gerektiğini de dile getirdik.
Yasa çıkarılmalı
Toplu Ulaşım Yasası’nın gerekliliğini de vurguladık. Bu yasanın ilgili tüm Bakanlıkların alanını kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Köprü ve otoyol ücretlendirmelerinin daha adil olmasını talep ettik. 3’üncü köprü ve Avrasya’nın yapılmasıyla ikinci köprüyü kullanan daha çok bireysel araç kullanıcıları rahatladı, ama otobüsçüye ağır bedeller ödettirildiğini söyledik.  Otobüsçünün de ikinci köprüyü kullanmasının yolunun açılmasını istedik, bu isteğimizi her zeminde dile getireceğiz, çünkü gerçekten çok büyük sıkıntı yaşanıyor. Hem ulaşım maliyeti artıyor hem de zaman açısından çok büyük kayıplar yaşanıyor. Otobüsler toplu taşıma statüsünde değerlendirmeli ve geçiş üstünlüğü sağlanmasını talep ettik. Otogarların yapımını ve işletimini mutlaka özel sektörün yapması gerektiğini de söyledik.

Sektörümüze müjde!
Geçen hafta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz’ı da ziyaret ettik. Akaryakıt indirimlerinin kaldırılması konusunda bir görüşmemiz oldu. Biz bu indirimlerin kalkması halinde maliyetlerinin her alana yansıyacağını ifade ettik. EPDK Başkanına, sektörlerimiz adına teşekkür ediyorum, son derece olgun ve makul yaklaştı bize. “Evet, bu yönde talepler var ama biz 80 milyon insanın menfaati için burada oturuyoruz” dedi. İndirimlerin kaldırılmasını değil, daha da artırılması gerektiğini kendisi de ifade etti. Buradan sektörümüze müjde olarak verebiliriz. Şu anda böyle bir çalışmanın olmadığını en yetkili ağızdan duyduk.  Sayın Bakanımıza da bu konuyu iletmeyi planladık ama EPDK Başkanı Sayın Yılmaz’ın bu açıklamalarından sonra gerek kalmadı. Sayın Bakanımızı sadece teşekkür etmek için ziyaret ederiz. Şu an gündemde böyle bir sorun yok.
Herkese iyi haftalar diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami