BLABALA CAR NEDİR?
Şehirlerarası yolcu taşımacılığına bir darbe de uluslararası araç paylaşım şirketi BlaBalaCar dan geldi.
Türkiye’de hiç bir tüzel kişilik adı olmadan https://www.blablacar.com.tr; Web sitesi ve mobil iletişim ağları üzerinden, indirilebilen bir program sayesinde,seyahat paylaşım sitemi adı altında, hususi otomobillerle, önceden belirlenen güzergahlarda tarifeli ve düzenli yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
Uluslararası faaliyet gösteren BlaBlaCar, sisteme gideceği yeri belirten, aracında boş koltuklarıyla yolculuk yapan sürücülerle, aynı yöne gitmek isteyen yolcuları buluşturan, yolculuk paylaşım ağı olduğu ifade edilmektedir. İlgili web sitesinde gideceği yeri ve tarihi belirten yolcuya, yol güzergahı ,saatleri giden, kişinin adı, araç marka ve tipileri, ve taşıma ücreti sunulmakta yolcunun hangi aracı seçeceği yolcunun tercihine bırakılmaktadır.
Ayrıca bildiğiniz üzere şu aşamada ülkemizdeki uygulamada yolcu tarafından ödeme nakten araç sürücüsüne yapılmakta; araç sürücüsünün üye olmak yada ilan vermek için ise herhangi bir ücret yada yolculuk başı komisyon ödemesi talep edilmemektedir.
Sistemin şu anda araç sahibi sürücüden de komisyon, kayıt ücreti alamadığı anlaşılmaktadır.
Uluslararası faaliyet gösteren BlaBlaCar, Yeni girdiği ülkelerde ve ülkemizde, olduğu gibi promosyon ve reklam amaçlı belli bir süre her iki taraftan komisyon almamaktadır.
BlaBlaCar. sistemde üye yolcu ve kayıtlı araç sayısına ulaştığı anda, kendi ödeme sistemi üzerinden kredi kartıyla ödeme yapılmasını istemekte araç sahibiyle yaptığı akitte belirlediği komisyon miktarını kestikten sonra araç sahibine ödemektedir.
BlaBlaCar,ile seyahatin 22 ülkede yapıldığı ve 35 milyon üyeye sahip olduğu ilgili sitesinde açıklayan BlaBlaCar, Ülkemizde kanunlarımıza ve yasalarımıza uymadan ,kontolsüz ve denetimsiz, sanal ortamda bir ticari faaliyet sürdürmektedir. Terör belasıyla mücadele eden ülkemizde, Can ve mal güvenliği açısından sakıncalı ve istismara açık bir seyahat şeklini sanal ortamda kullanıcılara sunmaktadır. Yapılan taşımanın denetimi ve kontrolu son derece güç olduğundan can ve mal emniyetinin dışında ülke güvenliği açısından tehlikeli bir durum arz etmektedir.
Gücünü, seyahat tercihlerini bu yönde kullanan insanlardan aldığı iddiasıyla, Ülkemizde fütusuzca faaliyet göstermekte ilgili yasa ve yönetmeliklerde belirlenen karayolu ile yapılan yolcu taşımacılığı sistemimize aykırı, yepyeni bir ulaşım ağı ve modelini sessizce, oluşturmaktadır.
Blabala Car hiç bir şekilde,vergi ödememekte hususi araç sahiplerini ticari taşımacılığa teşvik etmekte, ve haksız kazanç elde etmelerine aracılık etmektedir.
Web sitesi ve mobil uygulamalarıyla, hızla büyüyen ve Karayolu yolcu taşımacılığına özellikle şehirler arası tarifeli ve düzenli sefer yapan otobüs işletmelerimize zarar vermektedir.
Sigorta mevzuatına göre,
Karayolu Taşıma Kanunu mevzuatına göre, Taşımacı, acentesinin acentelik sıfatıyla yapmış olduğu yolcu taşımacılığı faaliyetleri ve işlemlerinden müteselsilen sorumludur. Ayrıca,Taşımacı, yolcu ve eşyanın güvenlik içinde taşınmasından da sorumludur
Ancak Blabala car sisteminde bu sorumluluğu ve yükümlülükleri karşılayacak ülkemizde muhatap bir hukuki tüzel kişilik yoktur.
Dolayısyla istismat ve magduriyet durumunda araç sahibi ile yolcu karşı karşıya kalabilecektir.
Bla Bla Car ülkemiz kanunlarına uymadan yasa dışı olarak bu işi maalesef sürdürebilmektedir.. 4925 Sayılı Karayolu Taşıma kanunu, 2918 Sayılı Trafik Kanunu, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, hükümlerine göre yaptığı iş her ne şekilde adlandırılırsa adlandırılsın bize göre kaçak ve korsan yolcu taşımacılığıdır, cezalandırılmalıdır.
Mevzuat
Yapılan yolcu taşımacılığı 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanununun
Genel Kurallar
Yetki belgesi alma zorunluluğu ve taşıma hizmeti
Madde-5- nci, Taşımacılık, acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapılabilmesi için Bakanlıktan yetki belgesi alınması zorunludur. Taşımacılık, acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yetki belgesi alınabilmesi için taşıma işleri işletmecilerinin meslekî saygınlık, malî yeterlilik ve meslekî yeterliliğe sahip olması gerekmektedir. (Ek cümle: 23/1/2008 – 5728/516 md.) Ayrıca, karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ticari araçlarda çalışan şoförlerin, sürücü mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunludur. Bu maddeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. 18.1.1954 tarihli ve 6224 sayılı Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu hükümleri saklıdır
Taşımacının sorumluluğu
Madde 6 – Yolcu ve eşya taşımaları, kanunlara ve taşımacı ile yolcu ve gönderen arasındaki sözleşmelere uygun olarak yapılır. Yolcu taşımaları biletsiz veya taşıma sözleşmesiz, eşya taşımaları taşıma senetsiz yapılamaz.
Taşıma yasağı
Madde 10 – Acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu yetki belgesine sahip olanlar taşımacı yetki belgesi almadan kendi nam ve hesaplarına taşıma yapamaz ve yaptıramazlar.
Sorumluluk
Madde 17 – Şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacıları; duraklamalar dahil olmak üzere yolcunun kalkış noktasından, varış noktasına kadar geçecek süre içinde meydana gelecek bir kaza nedeniyle yolcunun ölümü,
Zorunlu karayolu taşımacılık malî sorumluluk sigortası
Madde 18 – Taşımacılar, yolcuya gelebilecek bedenî zararlar için bu Kanunun 17 nci maddesinden doğan sorumluluklarını sigorta ettirmek zorundadır aralanması ya da eşyasının zarara uğramasından dolayı sorumludur.
Tüm otobüsçüler federasyonu olarak yasadışı faaliyet gösteren bu işletme hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Faaliyetinin durdurulmasını ve bu suça iştirak edenlerin cezalandırılması talep ettik.
Umarım kısa zamanda sonuç alınır.
Saygılarımla
Nusret ERTÜRK