BAŞKAN UYSAL: “DÜNYANIN EN İYİ HAVALİMANINA YAKIŞIR ULAŞIM SİSTEMİ KURUYORUZ”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal Türkiye 2023 Zirvesi’nde “İletişim ve Taşımacılık Paneli”ne katıldı. Panelde konuşan Uysal, “Dünyanın en iyi havalimanını inşa ediyorsak buraya gelen yolcular da en iyi ulaşım sistemiyle seyahat etmeli. Bu düşünceyle çalışmalarımızı 29 Ekim’e yetiştireceğiz” dedi.
İstanbul Yeni Havalimanı’nda ‘Hedef 2023 Büyük Türkiye’ sloganıyla Türkiye 2023 Zirvesi düzenlendi. Zirvenin “İletişim ve Taşımacılık Paneli”ne İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, THY Genel Müdür Yardımcısı Murat Şeker ve Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran katıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’ın açılış konuşmasının ardından panelistlerin oturumuna geçildi.
29 EKİM’E YETİŞECEK
Panelde konuşan Başkan Uysal dünyanın en iyi havalimanında, en iyi ulaşım sistemini kuracaklarını söyledi. Başkan Uysal, “Yolcuların havalimanına ulaşımı için geçtiğimiz günlerde toplu taşıma ihalesi yapmıştık. Dünyanın en iyi havalimanını inşa ediyorsak buraya gelen yolcular da en iyi ulaşım sistemiyle seyahat etmeli. Bu düşünceyle önceki ihaleyi kamu yararı gerekçesiyle iptal ettik. Yeni haleyi de İBB iştiraki Otobüs AŞ. kazandı. Burada gerçekleştirmek için hayalini kurduğumuz sistemi, 3. Havalimanı’nın işletmecisi İGA’yla da oturup konuştuk ve anlaştık. İstanbul’da yeni havalimanı açıldıktan sonra havalimanına gelmek isteyen yolcu evinde akılı telefonundan, bilgisayarından en yakın otobüs durağının nerede olduğu, saat kaçta kalkacağını online olarak öğrenebilecek. Bu sistem, havalimanının açılış tarihi de olan 29 Ekim’e yetişecek. 18 farklı noktadan yapılacak taşımacılıkla yolcularımız konforlu bir yolculukla seyahatlerini yapabilecek” dedi.
TÜRKİYE’YE ÖNCÜLÜK YAPIYORUZ
İBB’nin hayata geçirdiği projelerle Türkiye’ye öncülük yaptığını söyleyen Uysal, “İBB olarak geçmişten bugüne teknoloji, iletişim altyapısı gibi konularda Türkiye’ye öncülük yapıyoruz. Teknolojideki son gelişmeleri takip etmekle birlikte ihtiyacımız olan teknolojiyi de AR-GE çalışmalarıyla üretmeye odaklı belediyecilik vizyonumuz var. İnsan unsurunun ortadan kalktığı nesnelerin birbirleriyle iletişim kurduğu bir çağdayız. Nesnelerin birbirleriyle iletişimini ne kadar doğru koordine edersek akıllı şehirleşmede o kadar büyük ilerleme sağlayabiliriz. Biz iletişim alt yapısını şehirde doğru kurgular ve hayata geçirirsek o zaman ulaşımda da çok ciddi mesafe katedebilir, kolaylıklar sağlayabiliriz. Ulaşım sorununu çözmek için metro yapmak, yeni otobüs hatları kurmak kadar iletişimi de sağlamak önemli. İşte bunun için Ulaşım Yönetimi Merkezi’ni hayata geçirdik. UYM ile İstanbul’un trafiğini 7/24 anlık takip ediyoruz. Trafik sinyalizasyon sistemleriyle trafik yoğunluğunu ciddi oranda azalttık. Nesnelerin birbirleriyle iletişimi, ulaşımı da ciddi ölçüde kolaylaştırıyor” diye konuştu.
FİBER OPTİK LÜKS DEĞİL İHTİYAÇ
Fiber optik sistemin yaygınlaşmasının önemli bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Uysal, “Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cavit Turan her eve fiber optik kablo konusundan bahsetti. Bugün baktığınız zaman fiber optik internet aslında lüks olarak görülebilir. Ancak bundan 100 yıl önce elektrik de insan için ihtiyaç değil lüks olarak görülüyordu. İnanıyorum ki yaklaşık 10 sene sonra fiber optik sisteminin ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğu fark edilecektir. Artık insan unsurunun aradan çıktığı nesnelerin kendi arasında iletişim kurabildiği sistem fiber optik sayesinde olacak. Bu sayede akıllı şehirleşme projeleri de hızla hayata geçecek” dedi.