Anadolu Otogarı yeri değişmeli
9 Kasım Perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu ile tekrar bir araya geldik. Anadolu Otogarı ve 3’üncü köprü ile ilgili taleplerimiz gündeme geldi. UKOME’nin aldığı yanlış kararlara yönelik görüşlerimizi ifade ettik. UKOME’nin alacağı kararlarla ilgili sektöre danışılması gerektiğine yönelik düşüncelerimizi açıkladık. Biz UKOME toplantılarına katılarak oy kullanmayı değil ama en azından kararlar alınırken kendimizi savunma hakkı verilmesini rica ettik. Sayın Hacımustafaoğlu da “Tamam, herkes geliyor, siz de gelin. Haklısınız sizi de çağırırız” yönünde düşüncesini ifade etti. Şimdi UKOME gündemini takip edeceğiz. En azından UKOME üyelerinin sektörün sesini duyacak olmasından dolayı mutluluk duyduk, teşekkür ettik.
Yeri birlikte belirleyelim
Yapılması planlanan Anadolu Otogarını bu şartlarda kullanma şansımızın olmadığını ve yerinin değişmesi gerektiğini de ifade ettik. Bu yer değişimi konusunda birlikte hareket etmek isteğimizi açıkladık. Sayın Genel Sekreter de o konuda bir karar verilmediğini, ihale açılmadığını ifade etti, mutabık kaldık. 3’üncü köprünün kullanımının devam edip etmeyeceği konusunu beklemek gerektiğini de söyledik. Ataşehir’de bir terminalin fonksiyon dışı kalacağına yönelik tavrımızı net olarak ortaya koyduk. Bu kabul da gördü.
Bölge Müdürüne ziyaret
İTO’da 9 Kasım Perşembe günü yaptığımız komite toplantısında, İstanbul’da otobüs işletmeciliğine yönelik çalıştayın İTO bünyesinde yapılması kararını aldık. 10 Kasım Cuma günü İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım’a, bu kararımızı da ilettik. Sayın Yıldırım, bu konuda bir karar almadıklarını, karar aldıklarında bunu değerlendireceklerini ifade ettiler. Sektör bünyesinde büyük markaların oluşması için bir şemsiye şirketin kurulmasına yönelik düşüncelerimizi ilettik. “D1 yetki belge sahiplerinin güçlerini birleştirerek dünya ile yarışılabilir duruma gelmesi gerekir” dedik. Kendisini dinledik. Sayın Yıldırım, çok bilgili bir bürokrat. Hakikaten sektörümüze çok yakın duruyor. Teşekkürlerimizi ilettik. Haklı olduğumuz konularda bize destek vermesini istedik. Memnuniyetle bize destek vereceğini söyledi.
Akıllı sistemler kullanılmalı
Otogarda, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü irtibat bürosu kurulması önemli bir adım. Teknolojinin daha çok kullanılması gerektiğini, internet üzerinden evrak kaydedilebilmesi gerektiğini konuştuk. Bu konuda Sayın Yıldırım’ı destekliyoruz. Sektörümüzün, bu akıllı sistemleri kullanarak işlem yapmasının zamanının gelip geçtiğini, akıllı sistemlerin zaten bu işler için var olduğunu ifade ettik. Kendisi de zaten bu düşüncelerde olduğunu söyledi. Ankara’dan onay bekleniyor. Büyükşehirlerden başlayarak otogarlarda şubelerin oluşturulması maliyetlerimizi düşürecek, zaman kazandıracak, her işlem için bölge müdürlüğüne gitmemize gerek kalmayacak. Gerek TOFED’in yaptığı girişim gerekse kendilerinin bu konudaki çalışmalarının aynı doğrultuda olduğunu, akıllı sistemlerin daha çok kullanılması gerektiğini ifade etti. TOBB’un bu hafta içinde yapılması planlanan, ancak Sayın Başbakan’ın yoğun gündemi nedeniyle ertelenen Sektörler Şurasında dile getireceğimiz maddeleri de ifade ettik, faydalı bir görüşme oldu. Sorunların çözümü için destek vereceğini söyledi. Yolcu Ulaştırma Şurasının. 2017 yılında yapılmasını teklif ettik, bunun sektörün çok önemli bir beklentisi haline geldiğini de söyledik. Biz, Sayın Başbakanımızın sektörümüzün yaşadığı sorunlara yönelik bir irade ortaya koymasını haklı taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. Ulaştırma sistemlerinde altyapı entegrasyonuna ve ulusal ulaşım kimliğine ihtiyacımız var. Sistemler arası entegrasyonun, her modun kendi yolcusunu taşıyacağı bir yapının, kombine taşımacılık, kapasite kullanımı ve verimlilik konularında çalışmalarda Bakanlığın bir danışma kurulunun oluşturularak muhatabının olması gerektiğine inanıyoruz. Hava, kara, deniz, raylı sistemleri içine alan bir yapının, Yolcu Taşımacılığı Kurulu’nun kurulması lazım
Kombine Taşımacılık Yasası şart
Sistemler arasında dengenin kurulması lazım. Bütün bu kavramların mevzuatla düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kombine Taşımacılık Yasasının bir şart ve gereklilik olduğuna inanıyoruz. Sektörün sorunlarına kalıcı çözüm arayışı içindeyiz. İnsansız terminal konusu da gündeme geldi. Maliyetleri düşüren bir terminal anlayışının mutlaka yerleştirmeliyiz. Akıllı sistemlerle donatılan, biletlerin kiosklarda satıldığı sistemlerin kurulması yönünde düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Sayın Cem Murat Yıldırım ile servislerin ortak yapıya dönüşmesi, komisyondan vazgeçilmesi konularını da değerlendirdik.
Herkese iyi haftalar diliyorum… ■