Levent Hisarüstü, metrosu hizmete girdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Levent-Rumeli Hisarüstü Metro Hattı açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul metro sistemine eklenen hattın hayırlı olmasını temenni ederek, Levent-Nispetiye-Etiler ve Boğaziçi istasyonlarından oluşan 3 bin 104 metre uzunluğundaki hattın İstanbul'a kazandırılmasını sağlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve projede emeği geçenleri tebrik etti.
Açılan her yeni metro hattıyla İstanbul'u toplu taşımada dünyanın en uzun raylı sistemlerinden birine sahip kent yapma hedefine adım adım yaklaştıklarını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:
"Şehrin en doğu ucundan en batısına kadar, en kuzeyinden en güneyine kadar her yerine uzanan raylı sistem hatlarına, sürekli yenilerini ekliyoruz. Marmaray'la bu sistemi denizin altından da birbirine bağlamış, entegre hale getirmiştik. Tabii burada bizim bir aşkımız, bir sevdamız vardı. Neydi o? Biz diyorduk ki, Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürüttü. Bize yakışan nedir? Biz de denizin altından bunu başarır mıyız? 'Başarırız' dedik, kimsenin başaramadığını biz başardık. Şu anda Marmaray, hamdolsun gayet başarılı şekilde çalışıyor. 'Yetmez' dedik, Avrasya tünelinin adımını attık. Avrasya tüneliyle de çift katlı lastikli sistem önümüzdeki yıl açılacak. Az önce değerli Başbakanımızın ifade ettiği, iki köprü arasından şimdi de 3 katlı tünelin projesi açıklandı. İnşallah onun da temeli yakın zamanda atılacaktır. Değerli kardeşlerim! Bu bir ufuk meselesidir, bu bir aşk meselesidir. Aşkınız varsa dağları delersiniz ama aşkınız yoksa bunların hiçbirini yapamazsınız."
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de yapımına hızla devam edildiğini, bu köprünün de 4 gidiş, 4 geliş olacağını ve ortasından raylı sistem geçeceğini bildiren Erdoğan, "Bundan bile rahatsız oldu? Kim? Muhalefet. Ya bir de bu ülkede dikili taşınız olsun. Bir dikili taşınız olsun. Çünkü bunlar bu ülkede yapmaya değil yıkmaya geldiler" diye konuştu.
Yeni projelerle ulaşım İstanbullular için bir eziyet değil keyif haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un şu anda 144 kilometreyi aşkın bir raylı sisteme sahip olduğunu, yapımı süren ve hazırlık aşamasındaki projelerle 2019 yılında bu rakamı 430 kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul gibi dünyanın en büyük metropollerinden birinin ulaşım sorunun ancak bu şekilde çözüme ulaşacağını gayet iyi biliyoruz. Bu yolda epeyce bir mesafe kat ettik. Sadece şu anda hizmete girmiş olan raylı sistemler dahi ulaşım bakımından İstanbul'a çok büyük bir nefes aldırdı. Toplu taşıma ilgi duymak zorundayız. Yoksa altımızda bir araba, aynı evde bir ikinci araba… Bunlarla sadece refah düzeyinizin yüksek olduğunu bilirsiniz ama İstanbul'daki ulaşım sıkıntısını aşamazsınız, aşamayız. İnşallah bu sistem yeni projelerle sürekli genişledikçe ulaşım İstanbullular için bir eziyet değil keyif haline gelecek. Şehrin her köşesine dağılan bu dev ulaşım ağı, İstanbul'un cazibesi ve marka değerini de artıracaktır. Ülkemizin ticarette, bilimde, kültürde, sanatta, sporda ve diğer pek çok alanda adeta lokomotifi olan İstanbul güçlendikçe, Türkiye de hedeflerine doğru çok daha kararlı bir şekilde devam edecektir."
Levent-Hisarüstü Metro hattını, bu önemli misyonun toplu taşıma alanında en son devreye giren sistemi olarak gördüklerini vurgulayan Erdoğan, emeği geçenleri tebrik ederek, "Değerli kardeşlerim, her zaman ifade ettiğim gibi, İstanbul Türkiye'dir aynı zamanda İstanbul Avrupa'dır, Asya'dır. İstanbul coğrafi bakımdan kilit konumda olmasının yanı sıra tüm medeniyetlerin de buluşma noktasıdır. Böyle bir şehre hizmet etmek, sadece bilgiyle, projeyle olmaz. Bu şehre ancak tüm kalbinizi, tüm benliğinizi ona adarsanız hizmet edebilirsiniz. İstanbul'u sadece siyasi ve ticari bir rant kapısı olarak görenlerin yol açtıkları rezaletleri, her gün görüyoruz, duyuyoruz. Bu şehre kalp gözüyle değil rant gözüyle bakanların akıbeti elbette bu olacaktır" diye konuştu.
"Benim İstanbul sevgim bitmez, İstanbul aşkım küllenmez"
Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in "Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar;/Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar/İçimde tüten bir şey; hava, renk, eda, iklim;/ O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim./İstanbul benim canım;/Vatanım da vatanım…/İstanbul,/İstanbul…" dizelerini okuyarak, şunları kaydetti:
"Evet, biz İstanbul'a böyle bir nazarla bakıyoruz. İstanbul bizim canımız. İstanbul başka. Türkiye'den başka vatanı olmayan bizler için bu şehir zamanı ve mekanı aşıp gelen bir sevgilidir. İstanbul'a bu gözle bakmayan, onu sadece kirletir, sadece sömürür. Nitekim geçmişte uzun süre bu şehri kirlettiler. Kaçak yapılarla kirlettiler, çöp dağlarıyla kirlettiler, güzelim Haliç'i ihmal ederek kirlettiler, hava kirliliğiyle rezil ettiler. Maskeler dağıttılar. Tarihini, kültürünü, kimliğini, tabiatını tahrip ederek kirlettiler. Kardeşlerim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımızda attığımız adımlarla bir değişim, bir dönüşüm yaşadık ve yaşattık ve bu günlere geldik. Biz arkadaşlarımızla birlikte tüm siyasi hayatımız boyunca işte buna karşı mücadele verdik. Başbakanlığımız döneminde, İstanbul başta olmak üzere, tüm Türkiye'de bu adımları kararlı bir şekilde attık. İnsanın gönlündeki tahribattan başlayarak şehirlerin fiziki hasarlarını onarmanın gayreti içinde olduk. Kardeşlerim, şimdi de Cumhurbaşkanı olarak aynı kararlılıkla bu yola devam ediyoruz. Kalbimdeki İstanbul sevgisi, İstanbul aşkı her geçen yıl daha da güçlendi, daha da güçleniyor. Aynı hislerle İstanbul'a bakıyorum. Bu can bu tende olduğu müddetçe, benim İstanbul sevgim bitmez, İstanbul aşkım küllenmez."
"2019'da raylı sistemin uzunluğu, inşallah 436 kilometre olacak"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada, İstanbul'un bağrından nice Fatihlerin, nice halk tarafından seçilmiş Erdoğanların, nice hizmetkarların çıkacağını belirterek, "Kıyas edelim dedim. 1876'da İstanbul'a ilk tünel, Sultan Abdülhamit Han döneminde yapıldı. Ancak sadece adı tünel olarak kaldı ileriye götürülemedi. Sonraki gerçek anlamdaki tünelin, gerçek anlamdaki metronun yapılması için 125 yılı aşkın bir süre beklemek gerekti İstanbul'un. AK Parti iktidarları döneminde şu anda İstanbul'a 142 kilometre raylı sistem hattı yapıldı. İnşallah 2019 yılına kadar da raylı sistemin uzunluğu 436 kilometreye çıkacak. Bu bizim İstanbul'a taahhüdümüzdür" dedi.
Başbakan Davutoğlu, Levent-Rumeli Hisaüstü hattının 4 kilometrelik bir hat olduğunu anlatarak, Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyan bir öğrencinin kendilerinin okuduğu dönemdeki gibi 4-5 otobüs değiştirmeden istediği yere gidebileceğini söyledi.
Bu hatla, 6 dakikada Levent'e, 16 dakikada Taksim'e, 23 dakikada Yenikapı'ya, 34 dakikada Üsküdar'a, 66 dakikada Kartal'a gidilebileceğini aktaran Davutoğlu, "O dönemlerde biz 66 dakika otobüs beklerdik de otobüs gelmezdi. Şimdi bu hizmetlerden memnun musunuz? Çağı aşan bu hızdan memnun musunuz? Ulaştırma Bakanlığımızın ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın raylı sistemi İstanbul'a yaygınlaştırmasından memnun musunuz? 142 kilometrelik hattın 436 kilometreye çıkmasını istiyor musunuz?" diye konuştu.
Levet-Hisarüstü arası 6 dakikaya inecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, açılışı yapılan Levent-Hisarüstü Metro hattına ilişkin, "Levet-Hisarüstü arası yolculuğu 6 dakikaya indirecek bu hat, dünyada eşine az rastlanan türden olup tamamen Türk 1.200 mühendis ve işçimizin emeğiyle, 28 ay dolmadan kendi alanında rekor hızla tamamlanmıştır" dedi.
Bakan Bilgin, açılış töreninde yaptığı konuşmada, konforlu ulaşım şebekelerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile hem deniz hem karanın altından üstünden, metrolarla duble yollarla yeniden ördüklerini vurguladı.
Bilgin, şunları kaydetti:
"Levet-Hisarüstü arası yolculuğu 6 dakikaya indirecek bu hat, dünyada eşine az rastlanan türden olup tamamen Türk 1.200 mühendis ve işçimizin emeğiyle, 28 ay dolmadan kendi alanında rekor hızla tamamlanmıştır. 8 binin üzerinde test sürüşü gerçekleştirildi, koridorlarda ve peronlarda ışık, metal ve renk çalışmalarıyla Türkiye’de ilk defa yapılan "Gökkuşağı" temalı uygulama ile estetik bir görünüm oluşturuldu."
Bu metro hattını kamulaştırma gerektirmeden yol altlarına ve boş alanlara denk getirerek özel şekilde inşa ettiklerinin altını çizen Bilgin, şunları ifade etti:
"Şu anda İstanbul'da hala inşatı devam eden raylı sistem hattı inşaatlarının 85 kilometresini Bakanlık olarak biz gerçekleştiriyoruz. Seyrantepe bağlantı hattını bu yıl ağustos ayında bitireceğiz. 9 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro hattıyla 7,4 kilometre uzunluğundaki Sabiha Gökçen Havalimanı-Kaynarca metro hattının ihalelerini bitirerek yer teslimlerini yaptık. 7 kilometre uzunluğundaki Yenikapı-İncirli ve 7,2 kilometre uzunluğundaki İncirli-Sefaköy metrolarının ihalelerini bu yıl içinde gerçekleştiriyoruz.
Halkalı-Gebze arası 63,4 kilometre uzunluğundaki banliyo ve konvansiyonel hatların geliştirilmesi ve yenilenmesi ve bu hatların Marmaray hızlı tren hattıyla entegrasyonuna yönelik çalışmalara süratle devam ediyoruz."
Bakan Bilgin, 2023 yılına girildiğinde toplamda 8 bin kilometre otoyol, 36 bin 500 kilometre bölünmüş yol, 13 bin kilometre hızlı ve yüksek hızlı demiryolunu tamamlamak üzere çalışmalarına süratle devam ettiklerini anlattı.