Araç muayeneleri Hakkında Genelge yayınlandı.
T.C
ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü
Sayı : 66002798-225.03-47486 18/09/2014
Konu : Araç muayeneleri
GENELGE
(2014/KDGM- 07/ARAÇ MUAYENE)
İlgi: 26/12/2013 tarih ve (2014/KDGM-02/ARAÇ MUAYENE) sayılı Genelge.
1.İlgi Genelgenin “ELEKTRONİK VERİ AKTARIMI” başlıklı 2 nci bölümüne aşağıdaki 4 üncü madde eklenmiştir.
“4) Tüm sabit ve seyyar araç muayene istasyonları, motosiklet muayene istasyonları ile traktör muayeneleri için kullanılan araçlarda muayeneleri kaydedecek kamera sistemleri bulunmak zorundadır.
Sabit araç muayene istasyonları ile motosiklet muayene istasyonlarında elde edilen görüntüler gerçek zamanlı olarak, seyyar araç muayene istasyonları ve traktör muayeneleri için kullanılan araçlarda elde edilen görüntüler gün sonunda işleticilerin bilgisayar sistemlerine kaydedilir ve işletici bilgisayarlarına kaydedilen bu görüntüler en az 6 (altı) ay süre ile muhafaza edilir.
Seyyar araç muayene istasyonları ve traktör muayeneleri için kullanılan araç takip sistemlerinin Bakanlık tarafından da izlenebilir olması zorunludur.”
2.İlgi Genelgenin “DOKÜMANLAR” başlıklı 3 üncü bölümünün 2 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2) Muayene raporları, muayene esnasında temin ve ibraz edilen belgeler, Maliye Bakanlığı sistem sorgulama kayıtları ve “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi” sorgulama kayıtları elektronik ortamda 20 yıl süreyle arşivlenir. Arşivlenen belgeler bu sürenin sonunda Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünden yazılı izin alınmak şartıyla imha edilebilir.”
3.İlgi Genelgenin “ÇALIŞMA GÜN VE SAATLERİ-SÜRELER” başlıklı 4 üncü bölümünün 1 inci maddesine aşağıdaki paragraf eklenmiş ve 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bu süreler; boyut ölçümlerinde; otomatik ölçüm yaparak sayısal değer elde edilebilen cihazlar kullanılması halinde Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünce beş dakika azaltılabilir. Ancak bu sürelerin azaltılabilmesi için, bir ildeki tüm sabit araç muayene istasyonlarının bu sisteme geçmiş olması zorunludur.”
“10) Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden izin alınmak şartıyla; araç muayene istasyonlarında sadece randevuyla araç muayene hizmeti verilebilir. Sadece randevu ile çalışan muayene istasyonlarında; muayene tekrarları da randevu ile yapılır ancak muayene tekrarlarının randevuları öncelikli olarak verilir, muayene tekrarlarına ilişkin randevular toplam muayene oranının % 35’ini, periyodik muayenelere ilişkin randevular ise toplam randevuların % 65’ini geçemez. Ancak muayene tekrarı randevuları için talebin % 35’den az olması durumunda kalan miktar için periyodik muayenelere randevu verilebilir. Aynı şekilde, periyodik muayene randevuları için talebin % 65’den az olması durumunda kalan miktar için muayene tekrarlarına randevu verilebilir.”
4.İlgi Genelgenin “ARAÇ MUAYENE İŞLEMLERİNE İLİŞKİN HUSUSLAR” başlıklı 5 inci bölümünün 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“3) Ambulans, itfaiye araçları, emniyet teşkilatına ait resmi araçlar, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar, engelli vatandaşlara ait araçlar ve muayene tekrarına gelen araçların muayeneleri öncelikli olarak yapılır.”
5.İlgi Genelgenin “ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN HUSUSLAR” başlıklı 6 ncı bölümünün 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı bölüme aşağıdaki 24 üncü madde eklenmiştir.
“3) Muayene istasyonu amirinin haftada en çok bir tam güne kadar araç muayene istasyonunda bulunamaması halinde; istasyondaki iş ve işlemler vekalet verdiği istasyon amiri yardımcılarından biri tarafından yürütülür.
İstasyon amirinin senelik izne ayrılması halinde istasyon amirinin izin süresi boyunca, hastalanması halinde ise sağlık raporunun süresi boyunca amir yardımcısı istasyon amiri vekili olarak aşağıda açıklanan usule göre görevlendirilebilir. Ancak, vekalet süresi 30 günü geçemez. 30 günü geçen durumlar için asaleten atama yapılır.
İstasyon amirleri için yukarıda belirtilen görevlendirmeler ile istasyon amir yardımcıları ve araç muayene teknisyenlerinin görev ve/veya görev yeri değişiklikleri Bakanlığımız U-Net Otomasyon sistemi kullanılarak talep edilir ve uygun görülmesi halinde Bakanlık sistemi üzerinden onaylanır. Bakanlık U-Net Otomasyon sisteminin çalışmaması veya yapılmak istenen görev veya görev yeri değişikliklerinin U-Net Otomasyon sistemince sonuçlandırılamaması hallerinde, bu değişiklikler Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün yazılı onayı ile yapılabilir.”
“24) Sadece traktörlerin muayenelerini yapmak üzere; bu araçların muayenesine yardımcı alet ve cihazları bulunan hafif ticari araçlar kullanılabilir. Bu araçların sayısı bir ilde 4’den fazla olamaz.
Bu şekilde kullanılacak araçların her biri için bağlı bulundukları sabit araç muayene istasyonlarında ilave olarak bir araç muayene teknisyeni ve bir istasyon amir yardımcısı istihdam edilir.”
Bu Genelge’de düzenlenen hususlar; 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci, 7 nci, 28 inci ve 34 üncü maddeleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 8 ve 35 inci maddeleri ile Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi çerçevesinde olmak üzere ve bunların Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye istinaden uygun görülmüştür.
Bilgilerini ve gereğinin buna göre ifasını arz/rica ederim.
Lütfi ELVAN Bakan
DAĞITIM:
İçişleri Bakanlığı
Bölge Müdürlükleri
Tüvturk Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.
Tüvturk Güney Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.