Tehlikeli Madde Ambalajlarında Yetkinlik Türk Kuruluşlarında
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tehlikeli yüklerin kara, deniz ve hava yoluyla taşınmasında kullanılan basınçlı kapların, tehlikeli madde taşıyan kapların, ambalajların, testlerinin standardizasyonunda yetkinliğin Türk Standartları Enstitüsü’nün eline geçtiğini bildirdi.
Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile iki bakanlık arasındaki ”Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Kullanılan Ambalaj, Kap ve Tankların Test, Sertifikalandırma ve Muayenelerinin Yapılması Hususunda Yetki Devri Protokolünün” imza törenine katıldı. Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, önemli bir işbirliğini gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye’nin bir alanda daha dışa bağımlılıktan kurtulduğunu vurguladı. Yıldırım, tehlikeli yüklerin kara, deniz ve hava yoluyla taşınmasında kullanılan basınçlı kapların, tehlikeli madde taşıyan kapların, ambalajların, testlerinin standardizasyonunda yetkinliğin Türk Standartları Enstitüsü’nün eline geçtiğini kaydetti.
Başkalarının mukayeseli üstünlük alanının ortadan kaldırıldığını belirten Yıldırım, ”Kendi kaynaklarımızla, insan kaynağınızla, kendi yetkinliğimizle ‘bu işi biz yaparız’ diyoruz. Böylece zaman tasarrufu sağlıyoruz, maliyetlerimizde ciddi iyileşme sağlıyoruz” diye konuştu. Son birkaç yılda Türkiye’de çok gelişme olduğunu bildiren Yıldırım, teknolojide çok gelişmiş ülkelerin kendi ülkelerinde bunun sürdürülebilir olmadığını görünce Orta Asya, Afrika coğrafyasına var olabilmek için Türkiye’de konuşlanmayı tercih ettiğini, Türkiye’deki kuruluşlarla işbirliği yapma yoluna gittiklerini söyledi.
Türkiye’nin sömürgeci bir anlayışının olmadığını, sömürgeci anlayıştan dolayı dünyanın kriz yaşadığını ifade eden Yıldırım, küresel ve bölgesel işbirliğinin gelişmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin mukayeseli üstünlük sağlayacak stratejik ürününün olmadığını ancak, dinamik insan gücünün bulunduğunu anlatan Yıldırım, ”Önemli olan bunu yerli yerinde kullanmaktır. Bütün çalışmalar bunu hedefliyor” dedi.
Konuşmaların ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk ile Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak protokolü imzaladı.
Projeyle, havaalanlarında, demiryollarında, karayollarında, sokaklarda düzenleme yapmayacaklarını, zihinlerdeki engelleri kaldıracaklarını belirten Yıldırım, projenin en büyük çıktısının bu bilincin oluşturulması olduğunu kaydetti. Son 10 yılda engellilerin yaşamın içinde daha fazla yer almasını sağlamak, toplumda bu konuda bilinç oluşturmak için daha çok çalıştıklarını anlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: ”Bu konuda derli toplu bir yasamız yoktu. Gerekli yasal düzenlemeyi yaptık. Bu işe bakan, sosyal politikaları destekleyen bir bakanlık oluşturduk. 61. Hükümetin en önemli yeniliği budur. Engelliler, yaşlılar, gaziler, dul ve yetimler, soysal desteğe ihtiyacı olan tüm kesimler için bir dizi çalışma yapıldı. 2002 yılında sosyal destekler için yapılan harcama 1 milyar 400 milyon lira civarındaydı. Bugün itibarıyla bu rakam 20 milyar lirayı aştı. Muazzam bir değişim.
Sosyal devlet; engelli, engelsiz tüm vatandaşlara layık olduğu hizmeti vermektir. Bizde bakanlık bünyesinde çalışıyoruz, ‘biz de varız’ diyoruz.” Hareket kısıtlılığı olan vatandaşların, ulaşıma erişimini kolay hale getirmek için havaalanlarında, trenlerde ve garlarda tedbirler aldıklarını anlatan Yıldırım, engelsiz Havalanları ruhsat temininde yüzde 30 indirim uyguladıklarını ifade etti. Deniz taşımacılığında da tedbirler alındığını belirten Yıldırım, ”Sağolsun sektörümüz bu konuda bizi hiç geri çevirmedi” dedi. Yıldırım 2002’de kamuda çalışan engelli sayısının 5 bin 777 iken, 2012 sonu itibarıyla bu sayının 27 bin 224’e çıktığını söyledi. Bakan Yıldırım, 2013’te de 8 binin üzerinde engelli vatandaşın kamuda istihdam edileceğini kaydetti.
Herkesin bir gün engelli olabileceğini ifade eden Yıldırım, ”Bugün engelsizim diye övünme, yarın sende engelli olabilirsin” diye konuştu.
Herkesin, engellilere her zaman hayata tutunabileceği duygusunu vermesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, engelli Bir Türk sporcunun azmettiğini ve olimpiyat şampiyonu olduğunu hatırlattı. Görme engelli eski milletvekili Lokman Ayva’yı da örnek gösteren Yıldırım, ”Bana az çektirmedi bu konuda, THY’de, trenlerde sorun olsa anında tepemde. Böyle böyle bizi terbiye etti. Biz damdan düşenden öğrendik, gerekli tedbirleri aldık” dedi. Projenin, 3 milyon liralık çok da büyük olmayan bir bütçeye sahip olduğunu ifade eden Yıldırım, yine de farkındalığın oluşturulmasında önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Bakan Yıldırım, projenin ”zihinlerdeki engellerin kaldırılmasına” vesile olmasını temenni etti.