Dünden bugüne toplu taşımacılık
Toplu taşımacılık hem şehirlerarası hem de şehir içi olabilir. Toplu taşımacılık genel olarak otobüs ve tren için kullanılıyor olsa da; aynı zamanda feribotları, dolmuşları ve havayollarını da kapsamakta ve halkın herhangi bir yerden başka bir yere rahat bir şekilde ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır.
Öğrenci ve personel taşımacılığı da ülkemizde özel sektörün toplu taşımacılığa katkılarının bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Toplu taşıma İstanbul’da, 5712 kilometrekarelik bir alana yayılmış olan şehrin, 13 milyondan daha fazla nüfusuna toplu olarak taşıma hizmeti veren bir sistemdir. İstanbul’da bu hizmetler, hem özel hem de kamuya ait otobüs ağları, farklı raylı sistemler, deniz araçları ve fünikülerler ile verilmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’un Avrupa yakasında çok büyük bir tramvay şebekesi bulunmaktaydı. İlk önce atlı tramvay olarak başlayan hatlar zaman içerisinde yerini elektrikli tramvaylara bırakmış ve İstanbul Tramvay, Elektrik ve Tünel İletmesi yani İETT kurulmuştur.
Şehirde 1837 senesinde tarifeli deniz toplu taşımacılığı önem kazanmaya taşımacılar tarafından deniz araçları ile seferler yapılmaya başlanmıştır.
İstanbul’da otobüs ile yapılan toplu taşımacılık 1926 yılında, Karaköy- Beyazıt arasında 4 adet Scania-Renault model otobüsler ile yapılmaya başlamış ve 1942 senesinde İETT filosu, 9 1995 senesinde 16 ve 1960 senesinde de 525 otobüs sayısına yükselmiş, günümüze geldiğimizde ise; özel hat otobüs sayısı 1,366 e çıkmıştır.
Kaynak.www.internethaber.com