Otobüsler Neden Yanıyor?
Otobüsler Neden Yanıyor.
Şehiriçi toplu taşıma ve şehirlerarası yolcu otobüslerinde son günlerde ard, arda meydana gelen, yangınlar nedeniyle can ve mal emniyeti açısından büyük tehlikeler yaşandığına ve kamuoyunda ne gibi etkileri olduğuna dikkatinizi çekmek istiyorum.
Otobüs Yangınların genelde kaçak ve standart dışı akaryakıt kullanımından meydana geldiğini hepimiz biliyoruz.
Kamuoyunda on numara yağ olarak adlandırılan, bitkisel yağlara yanıcı ve ateşleyici tiner ve solvent türevlerinin katılmasıyla oluşturulan ve can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren bu türdeki ürünlerin, piyasayı sardığını ve fütursuzca aleni şekilde satıldığını biliyoruz. Düşük fiyatıyla kullanımı özendiren bu tür ürünlerin yangın tehlikesinin dışında araçlara zarar verdiğini, çevre kirliliğine sebep olduğunu, ayrıca vergi kaçağı ve kaybına sebep olduğuna da dikkatinizi çekerim.
Otobüslerde yangınların önlenmesi, öncelikli olarak her ne ad altında satılırsa satılsın standart dışı ürünlerin piyasada satılmasının önlenmesi ve öncelikli radikal tedbirler alınması ile mümkün olabilecektir.
Bu gün çıkın karayollarına gece gündüz yol kenarlarında, tarlalarda, markasız istasyonlarda, sanayi sitelerinde, karayoluna paralel mahalle aralarında, on numara yağ, standart dışı akaryakıt satılıyor. Ucuz motorin adı altında satılıyor. Adam bir baraka kurmuş tenekeleri sıralamış seyyar çakar lamba yapmış yanar söner reklam yapıyor, açıkça fiyatını da ışıklı olarak yazmış. Bu işten denetimden sorumlu EPDK denetimden sorumlu elemanları Emniyet güçleri görmüyor mu bu durumu?
Taşımacı rekabet edemiyor. Navlun ve taşıma fiyatları yerlerde sürünüyor.
Bu ürünler maalesef sektörde kullanıyor. İnkâr edemeyiz. Ancak tüm otobüs yangınların bu türde akaryakıt tan kaynaklandığını söylemekte doğru olmaz.
Lice de meydana gelen gaz tankerinden sızma nedeniyle meydana gelen feci olayı ayrı tutmak gerekiyor. Otobüs yangınlarında ilk akla gelen standart dışı akaryakıttır.
Görünen köy kılavuz istemez. Serbest piyasa ekonomisinde akaryakıt fiyatlarına tüketiciler olarak müdahil olamıyoruz, aldığımız akaryakıtın standartlarını ölçe biçme kontrol etme şansımız yok, pompadan aracımıza ne konuluyorsa o.
Yurt dışından Suriye’den gelen kaçak akaryakıta engel olamıyoruz. Bitkisel yağ ithalatına engel olamıyoruz. İthal edilen ve yurt içinden toplanan atık yağların bir kısmının akaryakıta dönüştürülmesine engel olamıyoruz.
Ne olduğu belirsiz merdiven altında üretilenlere engel olamıyoruz. Yol kenarında satışına engel olamıyoruz. Markalı markasız istasyonlarda hangi vasıfta ürün satılıyor bilemiyoruz. Aldığımız kullandığımız ürünün adı Motorin, almayın kullanmayın demekle bu işe engel olunamaz Devlet istesin adli ve idari tedbirlerle bu işi bir haftada bitirebilir.
Biz işini doğru düzgün taşıma yapan kurumsal işletmeler olarak, kaçak ve düşük fiyata satılan akaryakıt ürünlerinin sektörde kullanılmasından haksız rekabete sebep olmasından rahatsızız ve en fazla zararı biz görüyoruz.
Yasal akaryakıt kullanacaksın, kaçak akaryakıtı kullanan meslektaşlarımızla kendi piyasamızda bilet fiyatlarında rekabet edeceksin özellikle Doğu ve Güneydoğu firmalarıyla biz batıda transit taşımalarda kısa mesafelerde rekabet edemiyoruz.
Bu durum özellikle turizm taşımacılarını şehirlerarası yolcu taşımacılarından daha fazla zora sokmaktadır. Haksız rekabet ucuz ve kaçak akaryakıt kullanımı nedeniyle acımasızca turizm taşıma sektöründe sürdürülmektedir.
Acı olan ise benim kullandığım yasal akaryakıta ödediğim vergilerle başka ulaşım sistemlerinin de destekleniyor olmasıdır. Hava, Deniz taşımacılarına verilen devlet destekli akaryakıtın karaya çıkarıldığını ve piyasaya sürüldüğünü basından okuyoruz ve öğreniyoruz.
Hesap karayolu yolcu taşımacısından soruluyor otobüsler neden yanıyor?
Yeterli denetim yapılmamasından, İhmalden, göz yummaktan, göz ardı etmekten, yanıyor. Sorumsuz ve gözünü para hırsı bürümüş kişilerden yanıyor.
Otobüslerin yanmasının suçlusu bu ihmaller zinciridir. Çünkü biz şimdi iş işten geçtikten sonra olaylar sıklaştıktan sonra şimdi ne yaparız diye, konuşuyoruz. Basın da ilgi gösteriyor gündeme taşıdı ve tartışıyor.
Siz araca yangın algılama ve alarm sistemini koysanız zorunlu hale getirseniz ne fark eder. Sistem yangını önleyici değil çıktıktan sonra uyaran bir sistemdir.
Çözüm yanmaya sebep olacak tüm etkenleri ortadan kaldırmaktır. Yangın çıktıktan sonra söndürmek değildir. Otobüsçüyü dağ başında iki tane söndürme tüpüyle çaresiz bırakmamaktır.
Çözüm, kaçakçıya, üretene, sevk edene, satana, kullanana ağır ceza ve yaptırımlar uygulamaktır.
Açıkçası çözüm, bataklığı kökünden kurutmaktır.
Nusret ERTÜRK
TOF.Tüm Otobüsçüler Federasyonu
Genel Sekreter