Türkiye TRACECA dönem başkanlığını devraldı


İçinde bulunulan yüzyılda, malların, hizmetlerin, sermayenin ve kişilerin dünyada serbest dolaşımının büyük önem kazandığını belirten Bakan Elvan, küreselleşme trendine paralel olarak hızlı ve alternatifli ulaşım koridorlarının geliştirilmesinin dünya ticaretinin gelişmesi için giderek zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Bakan Elvan, özellikle son 20 yılda yaşanan gelişmelere bakıldığında Dünya Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın yavaş yavaş batıdan doğuya doğru kaydığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ekonomik merkezin de yavaş yavaş doğuda ağırlığını hissettirmeye başladığını görüyoruz. Bu da özellikle Avrupa ile TRACECA güzergahında olan Orta Asya ve Uzak Doğu bağlantısı ve bağlantıların güçlendirilmesinin önemini daha da artırıyor. Bu nedenle özellikle TRACECA üyelerinin ulaştırma alanındaki iş birliği, ortak proje geliştirmeleri, ortak yatırım alanlarına girmeleri son derece anlamlı. Hem karayolu hem demiryolu hem de denizyolunun mümkün olduğu yerlerde taşımacılığın, ülkelerimizin iş birliği ile daha hızlı, daha emniyetli ve daha konforlu şekilde yapılabileceğini düşünüyorum."

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın başlattığı Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı projesinin, doğu ile batı arasında ekonomik etkinliğin daha hızlı şekilde etkileşimli olarak sağlanmasında çok önemli katkılar sağladığını ve sağlayacağını vurgulayan Elvan, bu çerçevede TRACECA üyeleri arasındaki proje iş birliğinin önemine dikkati çekti.

Bakan Lütfi Elvan katılımcılara, Türkiye'nin coğrafi konumundan güç alarak bölgesindeki her türlü iş birliğini geliştirmek için çaba sarf ettiğini aktararak, bu çalışmaların sadece bölge ülkelerinin ekonomik gelişimini değil, aynı zamanda barış ve istikrar ile bölge halklarının birbiriyle daha da yakınlaşmasını hedeflediğini vurguladı.


"Karayollarında yıllık ortalama 6-7 milyar dolar yatırım hedefliyoruz"

TRACECA kapsamında yürütülen pek çok teknik altyapı projesi bulunduğunu, fakat bunların yeterli olmadığını belirten Bakan Elvan, fırsatların oluşabilmesi için önem verilmesi gereken konuları şöyle özetledi:

"Transit koridorların altyapıları hızla iyileştirilmeli ve geliştirilmesi sağlanmalı. Taşımacılık ve sınır geçişlerini kolaylaştırıp hızlandıracak ortak önlemler alınmalı. Bölge ülkelerinde demiryolu yatırımlarına çok önem vermek durumundayız. Dördüncüsü ise lojistik merkezlerin hem kapasitesinin hem de sayısının artırılmasının önemli olduğunu ve bu alana da öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Bakan Lütfi Elvan, Türkiye'nin uzun zamandan beri Avrupa-Asya ulaştırma bağlantıları yararına, ulaştırma potansiyelinin ortaya çıkarılması adına gücünü ortaya koyduğuna işaret ederek, Marmaray'ın hizmete alınmasının ardından yıl sonu itibariyle tamamlanması planlanan Kars-Tiflis-Bakü hattı ile beraber Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz ipek demiryolu ağının oluşturulmuş olacağını anlattı.

Konuşmasında Türkiye'nin ulaştırma alanında yaptığı çalışmalara da değinen Bakan Elvan, "Toplam 66 bin kilometre karayolu ağımızın yüzde 36'sını bölünmüş yol haline getirdik. Son 12 yılda 17 bin 600 kilometre bölünmüş yol inşa ettik. Üçüncü köprümüzü de 2015 yılı itibariyle tamamlayacağız. 2004 yılından bu yana aşağı yukarı bin 760 kilometre yüksek hızlı tren hatlarına uygun yeni demiryolu inşa ettik. Mevcut demiryolu hatlarımızın yüzde 85'inin altyapısını baştan aşağı yeniledik. 6 lojistik merkez çalışmasını tamamladık, 14'ü üzerinde çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

"Bu yıl İstanbul'u Bulgaristan sınırına bağlayan yüksek hızlı tren projesinin ihalesine çıkmak istiyoruz" 

Bakan Elvan, ulaştırma sektöründe son 12 yılda 100 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Şu anki hedefimiz karayollarında yıllık ortalama 6-7 milyar dolar yatırım ki bunun içinde yap-işlet-devret modelinde yaptırılan otoyollar yok. Demiryolu yatırımlarında 2015 yılında 4 milyar dolarlık bir yatırım hedefliyoruz. Örnek olarak diyebilirim ki günde 400 aracın geçtiği yoldan altyapısı iyileştirilip bağlantılar kısaltıldıktan sonra günde 2 bin 500-3 bin araç geçmeye başladı. Sadece 2015 yılında 128 kilometrelik tünel açılışı gerçekleştireceğiz.

Biz bu yıl İstanbul'u Bulgaristan sınırına-Edirne Kapıkule'ye bağlayan yüksek hızlı tren projesinin ihalesine de çıkmak istiyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları arkadaşlarımız yapıyor. Bizim Batı'yı Doğu'ya bağlayan güzergahlarda önemli çalışmalarımız, demiryolu yatırımlarında söz konusu olacak."

Ulaştırma Bakanı Elvan TRACECA üyesi ülkelerin bakanlarıyla görüştü

TRACECA üyesi ülkelerin ilgili bakanları, TRACECA ulusal sekreterleri, gözlemci ülke statüsündeki Litvanya, Avrupa Komisyonu temsilcileri, TRACECA proje liderleri ve TRACECA'nın iş birliği içinde olduğu uluslararası örgüt yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen "11. TRACECA Hükümetlerarası Komisyon Toplantısı" kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan üye ülkelerin bakanları ile bir araya geldi.

Bakan Elvan ikili görüşmelerde Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı Ivaylo Moskovski, Moldova Ulaştırma ve Karayolu Altyapı Bakanı Vasile Botnari, İran Yollar ve Şehircilik Bakanı Dr. Abbas Ahmad Akhoundi, Tacikistan Ulaştırma Bakanı Khairullo Asozoda ve Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Kalykbek Sultanov ile yaklaşık 30'ar dakika görüştü.

TRACECA'nın genel sekreteri Romanya'dan

Türkiye'nin dönem başkanlığını devraldığı Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru'nun (TRACECA) genel sekreteri de Romanya'dan seçildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın başkanlık ettiği oylamada, genel sekreter Romanya'dan Mircea Clopraga oldu. Toplantı kapsamında ayrıca üye ülkeler arasında "TRACECA Çok Taraflı Geçiş Belgesi" ile Karadeniz ve Hazar'da tren feri hatları için protokol de imzalandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami