İran, Kendi Ülkesinin İhraç Yükünü Taşıyan Türk TIR’larına Vergi Zammı Uygulamasını Geri Aldı!

Bugün temin edilen bilgilere göre İran, transit ve ikili taşımalarda Türk TIR’larından aldığı Akaryakıt Fiyat Farkı ücretini aynı şekilde uygulamakla birlikte, İran’dan alınan mazot için yaptığı 550 USD’lık zammı iptal ederek uygulamayı geri almıştır.
 
Son uygulamaya göre, eskiden olduğu gibi “İran’ın ihraç yükünü taşıyan Türk TIR’larından” 1100 USD yerine 550 USD mazot vergisi uygulaması başlatılmıştır.
 

Bilindiği gibi İran, Türkiye’nin 10 Ekim 2014 tarihinden itibaren akaryakıt fiyat farkı uygulaması başlatmasının ardından kendi ülkesinde ödenen akaryakıt fiyat farkını iki katına çıkarmış ve İran’dan dönüşte depoda bulunan mazottan aldığı ayrımcı vergiye de %100 oranında zam uygulaması başlatmış idi.
 
İran, Türkiye ile arasında yaşanan mütekabiliyet krizine kadar aldığı litre başına uygulanan 1 USD’lık yakıt vergisine 13 Ekim 2014 tarihinde zam yaparak, litre başına 2 USD’ye ve sefer başına ise 550 USD’dan 1100 USD’a çıkarmıştı. Zamla birlikte Türkiye piyasa fiyatından daha pahalıya gelen yakıt fiyatı sebebiyle Türk araçları İran çıkışında bahse konu tarihten bu yana  yakıt almıyordu. Türk araçlarına yakıt satarak gelir elde eden İran bu gelir kaybına daha fazla dayanamayarak Türk araçlarının yakıt alabilmesi için litre başına fiyatı tekrar 1 USD seviyelerine çekmiştir.
 
Son duruma göre İran, ülkesini transit geçecek Türk araçlarından gidiş dönüş 1.948 Euro transit yakıt fiyat farkı  ve yurda dönüşte deposunda bulundurulan yakıttan 550 USD vergi alınması uygulaması şeklinde devam etmektedir. Bu maliyet ikili taşımalarda ise km başına hesap edilerek (Örneğin, Tahran’a gidiş dönüş 902 Euro ikili yakıt fiyat farkı ve yurda dönüşte deposunda bulundurulan yakıtın 550 USD vergi uygulaması şeklinde) tahsil edilmeye devam edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami